pieczywo
Ślimaki orzechowe
Ślimaki orzechowe
Kiedy chrupiące orzechy włoskie zamieniają się w słodkie nadzienie i obtaczają w puszystym cieście, nikt nie może się im oprzeć.
Gloria Messner
Gospodyni z Ronacherhof
Składniki
12 ślimaków orzechowych
20 MIN.
-
150 gchudego twarogu
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
145 gcukru
-
1 saszetkacukru waniliowego
-
3 lyzkamleka
-
6 lyzkaoleju
-
1 szczyptasól
-
300 gmąki
-
1 saszetkaproszku do pieczenia
-
200 gorzechów laskowych (startych)
-
4 lyzkasoku z cytryny
-
1 lyzeczkakakao
-
1 lyzeczkacynamonu
-
trochę mleka
-
150 gcukru pudru
Przygotowanie - Ślimaki orzechowe
-
1.KrokCiasto: w malakserze umieścić twaróg, jajko, 80 g cukru, cukier waniliowy, mleko, olej i sól; wszystkie składniki dobrze wymieszać.
-
2.KrokDodać mąkę i proszek do pieczenia; zagnieść ciasto w malakserze.
-
3.KrokCiasto rozwałkować na prostokąt. Nadzienie: w misce umieścić starte orzechy laskowe, cukier, 2 łyżki soku z cytryny, kakao, cynamon i trochę mleka; składniki wyrobić na dającą się łatwo rozsmarować masę. Rozwałkowane ciasto posmarować masą orzechową i zwinąć.
-
4.KrokOdcinać plastry o grubości 2 cm, układać je na blaszce do pieczenia albo w formie.
-
5.KrokPiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C z grzaniem górnym i dolnym.
-
6.KrokPiec ok. 15 minut w temperaturze 180°C z grzaniem górnym i dolnym.
-
Powodzenia życzy
Gloria Messner
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Ronacherhof w Ritten/Klobenstein