Przystawka
Zupa z szarego sera
Zupa z szarego sera
Ser szary to tradycyjny ser z kwaśnego mleka pochodzący z Alp Wschodnich, który stał się rarytasem wykwintnej kuchni regionalnej.

Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
1cebula
-
1 lyzkapora
-
2 lyzkamasła
-
1średniej wielkości mączysty ziemniak
-
1 odrobinabiałego wina
-
750 mlbulionu warzywnego lub mięsnego
-
sól, pieprz
-
150 gszarego sera
-
150 mlśmietany
podsmażone kostki chleba
120
g
szarego sera (rozkruszonego)
12
gałązek szczypiorku
Przygotowanie - Zupa z szarego sera
-
1.
KrokCebulę i por pokroić na drobno, zeszklić na maśle. -
2.
KrokDodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, krótko podsmażyć, posolić, popieprzyć, zalać białym winem, a następnie podlać bulionem warzywnym lub mięsnym. -
3.
KrokJak tylko ziemniaki będą miękkie, dodać pokrojony w kostkę szary ser. Całość jeszcze raz krótko zagotować i zagęścić śmietaną. -
4.
KrokZupę z szarego sera serwować w talerzu z grzankami chlebowymi, pokruszonym szarym serem i niekrojonym szczypiorkiem. -
Powodzenia życzy

Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Planitzer w Montan