Przystawka
Omlet chłopski
Omlet chłopski
Omlet w wersji chłopskiej podaje się z boczkiem i cebulą.

Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
Składniki
1 osoba
15 MIN.
-
3 - 4jaja
-
2 lyzkaśmietany
-
1 lyzkamasła klarowanego lub zwykłego masła
-
50 gboczku, pokrojonego w plasterki
-
100 gsera, startego na grubych oczkach (Marienberger, Burgeiser Classic itp.)
-
1 lyzkaszczypiorek, drobno pokrojony
-
sól
Przygotowanie - Omlet chłopski
-
1.
KrokJajka wymieszać trzepaczką ze śmietaną, posolić i dodać połowę szczypiorku. -
2.
KrokMasło roztopić na teflonowej patelni i lekko podsmażyć na nim pocięty w plasterki boczek. -
3.
KrokMasę jajeczno-śmietanową wlać na patelnię, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut – spód powinien być podrumieniony, a wierzch powinien mieć jeszcze kremową konsystencję. -
4.
KrokOmlet posypać startym na grubych oczkach serem. -
5.
KrokOmlet złożyć na pół, jeszcze raz przykryć i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty; następnie przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem. -
Powodzenia życzy

Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Planitzer w Montan