pieczywo
Tort gryczany
Tort gryczany
Potrawy z gryki są typowe dla Południowego Tyrolu. Ciasta są wyjątkowo smaczne po dodaniu orzechów i konfitury żurawinowej.
Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
Składniki
12 sztuk
60 MIN.
-
200 gmasła
-
100 gcukru
-
6żółtko
-
150 gmąki gryczanej
-
30 gmąki ziemniaczanej
-
150 gorzechów laskowych (startych)
-
1jabłko (utarte)
-
1 saszetkaproszku do pieczenia
-
1 mala szczyptaskórki cytrynowej
-
6białek
-
1 szczyptasól
-
100 gcukru
dżemu z borówki brusznicy
masło i mąka do formy
mąka do posypania
cukier puder do posypania
Przygotowanie - Tort gryczany
-
1.KrokPosolone białka ubić z cukrem na sztywną pianę i odstawić w chłodne miejsce.
-
2.KrokMiękkie masło wymieszać na pianę z resztą cukru, a następnie stopniowo dodawać żółtka.
-
3.KrokDodać mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, przesiany cukier puder, orzechy laskowe, jabłka i skórkę cytryny.
-
4.KrokTrzecią część białek silnie wmieszać w masę, a pozostałe dwie trzecie ostrożnie.
-
5.KrokMasę umieścić w nasmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formie i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C w rozgrzanym wcześniej piekarniku.
-
6.KrokWystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć konfiturą z borówki brusznicy i posypać cukrem pudrem.
-
Powodzenia życzy
Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Planitzer w Montan