Przystawka
Zupa ziołowa
Zupa ziołowa
W Południowym Tyrolu dziko rosnące zioła są nie tylko ważnym elementem apteczki, ale także nieodzownym składnikiem kulinarnym.

Martha Thaler
Gospodyni z Zmailer-Hof
Składniki
4 osoby
45 MIN.
-
300 gziemniaków
-
500 gpora
-
2 - 3ząbki czosnku
-
oleju
-
2 lyzkamasła
-
2 lbulionu mięsnego
-
180 gdzikich ziół (komosa strzałkowa, liście pokrzywy, czosnek niedźwiedzi, szczaw)
-
sól, pieprz
-
trochę bitej śmietany
Przygotowanie - Zupa ziołowa
-
1.
KrokZiemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Pora przekroić na pół i pokroić w małe krążki. Czosnek obrać i posiekać. Podgrzać w garnku olej z masłem i poddusić w nim czosnek i pora. Dodać ziemniaki i dalej dusić. -
2.
KrokWszystko podlać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min. -
3.
KrokZioła zblanszować i dodać do garnka tuż przed serwowaniem zupy. -
4.
KrokCałość zmiksować na krem, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z odrobiną bitej śmietany. -
Powodzenia życzy

Martha Thaler
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Zmailer-Hof w Schenna