Przystawka
Sałatka szparagowa z jajkiem
Sałatka z szparagami
Rolnicy z Południowego Tyrolu zbierają wyłącznie białe szparagi. Można je również spożywać na zimno, czego dowodem jest ta wykwintna sałatka.
Franz Schwarz
Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberlegar
Składniki
2 osoby
30 MIN.
-
1 peczekdzikiej cykorii górskiej (mniszka lekarskiego)
-
1 lyzkamasła
-
3jajka na twardo
-
250 gzielonych szparagów
-
5pomidorków
-
250 gbiałych szparagów
-
Biały ocet winny
-
1 lyzeczkacukru
-
oliwy z oliwek
-
1/4cytryny
Przygotowanie - Sałatka szparagowa z jajkiem
-
1.KrokZagotować dużą ilość osolonej wody i dodać do smaku cukier, cytrynę i masło.
-
2.KrokPozostawić w wodzie na 5 minut umyte i obrane zielone i białe szparagi.
-
3.KrokNastępnie wyjąć szparagi z wody, ostudzić nieco i pokroić na małe kawałki.
-
4.KrokUmytą cykorię górską wymieszać ze szparagami i pomidorami, doprawić olejem i octem.
-
5.KrokNa koniec dodać jajka i podawać na talerzach.
-
Powodzenia życzy
Franz Schwarz
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Oberlegar w Terlan