pieczywo
Ciasteczka Spitzbuben
Spitzbuben
Kruche ciasteczka wypełnione dżemem są typowym południowotyrolskim wypiekiem na Boże Narodzenie.
Gabi Pichler
Gospodyni z Wernerhof
Składniki
90 sztuk
60 MIN.
-
500 gzimnego masła
-
250 gcukru
-
Wanilia, skórka cytrynowa
-
1 szczyptasól
-
1żółtko
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
750 gmąki
-
10 gproszku do pieczenia
-
dżem morelowy
Przygotowanie - Ciasteczka Spitzbuben
-
1.KrokSzybko zagnieść ciasto z masła, cukru i aromatów.
-
2.KrokDodać całe jajko i żółtko oraz mąkę i proszek do pieczenia; zagnieść sprężyste ciasto.
-
3.KrokCiasto włożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
-
4.KrokNastępnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i z jednej połowy wyciąć pierścienie, a z drugiej połowy okrągłe ciasteczka.
-
5.KrokCiasteczka piec ok. 8–10 minut w temperaturze 200°C (piekarnik wcześniej nagrzać) do uzyskania złocistego koloru.
-
6.KrokUpieczone ciasteczka odstawić do ostygnięcia i posmarować dżemem morelowym. Pierścienie posypać cukrem pudrem i położyć na połówki ciasteczek. (RADA: ciasteczka można również smarować dżemem bezpośrednio przed spożyciem.)
-
7.KrokCiasteczka należy zjeść w ciągu 2 tygodni.
-
8.KrokWAŻNE: kruche ciasto należy zawsze wyrabiać zimne i należy to zrobić szybko – inaczej będzie się kruszyć.
-
Powodzenia życzy
Gabi Pichler
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Wernerhof w Jenesien