pieczywo
Ciasteczka Spitzbuben
Spitzbuben
Kruche ciasteczka wypełnione dżemem są typowym południowotyrolskim wypiekiem na Boże Narodzenie.

Gabi Pichler
Gospodyni z Wernerhof
Składniki
90 sztuk
60 MIN.
-
500 gzimnego masła
-
250 gcukru
-
Wanilia, skórka cytrynowa
-
1 szczyptasól
-
1żółtko
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
750 gmąki
-
10 gproszku do pieczenia
-
dżem morelowy
Przygotowanie - Ciasteczka Spitzbuben
-
1.
KrokSzybko zagnieść ciasto z masła, cukru i aromatów. -
2.
KrokDodać całe jajko i żółtko oraz mąkę i proszek do pieczenia; zagnieść sprężyste ciasto. -
3.
KrokCiasto włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. -
4.
KrokNastępnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i z jednej połowy wyciąć pierścienie, a z drugiej połowy okrągłe ciasteczka. -
5.
KrokCiasteczka piec ok. 8–10 minut w temperaturze 200°C (piekarnik wcześniej nagrzać) do uzyskania złocistego koloru. -
6.
KrokUpieczone ciasteczka odstawić do ostygnięcia i posmarować dżemem morelowym. Pierścienie posypać cukrem pudrem i położyć na połówki ciasteczek. (RADA: ciasteczka można również smarować dżemem bezpośrednio przed spożyciem.) -
7.
KrokCiasteczka należy zjeść w ciągu 2 tygodni. -
8.
KrokWAŻNE: kruche ciasto należy zawsze wyrabiać zimne i należy to zrobić szybko – inaczej będzie się kruszyć. -
Powodzenia życzy

Gabi Pichler
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Wernerhof w Jenesien