Przystawka
Pokrzywowe knedle
Pokrzywowe knedle
Pokrzywy rosną zazwyczaj na obrzeżach ścieżek i lasów, a dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C są regionalnym darem natury.
Martha Thaler
Gospodyni z Zmailer-Hof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
125 mlmleka
-
40 gmasła
-
1 mala szczyptagałki muszkatołowej
-
2 lyzkamąki
40
g
parmezanu (startego)
60
g
masła (zbrązowionego)
Przygotowanie - Pokrzywowe knedle
-
1.KrokZwilżyć mlekiem chleb na knedle.
-
2.KrokUmyć, sparzyć, osączyć i drobno posiekać pokrzywy i dodać do chleba.
-
3.KrokDrobno posiekać cebulę i czosnek, połączyć z masłem i dodać do chleba. Wbić jajka. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie zagnieść.
-
4.KrokNa końcu dodać mąkę i formować małe knedle.
-
5.KrokGotować w osolonej wodzie przez około 10 minut.
-
6.KrokPosypać parmezanem i podawać z roztopionym, zbrązowionym masłem.
-
Powodzenia życzy
Martha Thaler
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Zmailer-Hof w Schenna