Przystawka
Pokrzywowe knedle
Pokrzywowe knedle
Pokrzywy rosną zazwyczaj na obrzeżach ścieżek i lasów, a dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C są regionalnym darem natury.

Martha Thaler
Gospodyni z Zmailer-Hof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
125 mlmleka
-
40 gmasła
-
1 mala szczyptagałki muszkatołowej
-
2 lyzkamąki
40
g
parmezanu (startego)
60
g
masła (zbrązowionego)
Przygotowanie - Pokrzywowe knedle
-
1.
KrokZwilżyć mlekiem chleb na knedle. -
2.
KrokUmyć, sparzyć, osączyć i drobno posiekać pokrzywy i dodać do chleba. -
3.
KrokDrobno posiekać cebulę i czosnek, połączyć z masłem i dodać do chleba. Wbić jajka. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie zagnieść. -
4.
KrokNa końcu dodać mąkę i formować małe knedle. -
5.
KrokGotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. -
6.
KrokPosypać parmezanem i podawać z roztopionym, zbrązowionym masłem. -
Powodzenia życzy

Martha Thaler
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Zmailer-Hof w Schenna