&noscript=1 /> Knedle ze śliwką - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

Deser

Knedle ze śliwką

Knedle ze śliwką

Komu uda się zjeść najwięcej knedli ze śliwkami? Zwycięzca zostanie wyłoniony dzięki pestkom odłożonym na brzegu talerza wyłoni.
Johannes Meßner
Gospodarz z Burgerhof
Składniki
6 osoby
90 MIN.
  • Składniki na knedle:
  • 1 kg
    ziemniaków (mączystych)
  • 220 g
    mąki
  • 50 g
    kaszy mannej
  • 1 szczypta
    sól
  • 1
    jajko od kur z wolnego wybiegu
  • 30 g
    masła
  • 18
    śliwek
  • Składniki na okrasę:
  • 200 g
    bułki tartej
  • 100 g
    masła
  • cukier i cynamon według uznania
  • Drukuj przepis
    www.roterhahn.it
    Przygotowanie - Knedle ze śliwką
    • circle-dashed 1.
      Krok
      Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach.
    • circle-dashed 2.
      Krok
      W międzyczasie umyć i osuszyć śliwki (pestkę można wyjąć lub zostawić).
    • circle-dashed 3.
      Krok
      Ugotowane ziemniaki pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
    • circle-dashed 4.
      Krok
      Stolnicę obsypać mąką; wysypać na nią mąkę i grysik, dodać sól, masło i jajko; zagnieść ciasto.
    • circle-dashed 5.
      Krok
      Ciasto rozwałkować i pokroić na równe kwadraty.
    • circle-dashed 6.
      Krok
      Na środku każdego kwadratu położyć śliwkę, zawijać w masę ziemniaczaną i formować knedle.
    • circle-dashed 7.
      Krok
      Knedle gotować 20 minut w parowarze.
    • circle-dashed 8.
      Krok
      Okrasa: na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, doprawić cukrem i cynamonem do smaku; całość lekko zrumienić.
    • circle-dashed 9.
      Krok
      De gare pruimenknoedels daarna met de geroosterde broodkruim bestrooien en serveren.
    •  
      Powodzenia życzy
    Johannes Meßner
    Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
    Burgerhof w Brixen

    Z wiejskiej kuchni

    Przepis z ...

    Cofnij filtr
    Burgerhof
    Johannes Meßner  | Brixen  (Eisacktal)
    Winiarnia (Buschenschank)
    Produkty z własnego gospodarstwa INSekt, Burgfrieden, Chleb rolnika, Kiełbaski domowe, Syrop z porzeczki ...
    Twój wynik wyszukiwania
    Więcej przepisów

    Zasmakowało Ci?