Deser
Knedle ze śliwką
Knedle ze śliwką
Komu uda się zjeść najwięcej knedli ze śliwkami? Zwycięzca zostanie wyłoniony dzięki pestkom odłożonym na brzegu talerza wyłoni.

Johannes Meßner
Gospodarz z Burgerhof
Składniki
6 osoby
90 MIN.
- Składniki na knedle:
-
1 kgziemniaków (mączystych)
-
220 gmąki
-
50 gkaszy mannej
-
1 szczyptasól
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
30 gmasła
-
18śliwek
200
g
bułki tartej
100
g
masła
cukier i cynamon według uznania
Przygotowanie - Knedle ze śliwką
-
1.
KrokZiemniaki umyć i ugotować w mundurkach. -
2.
KrokW międzyczasie umyć i osuszyć śliwki (pestkę można wyjąć lub zostawić). -
3.
KrokUgotowane ziemniaki pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. -
4.
KrokStolnicę obsypać mąką; wysypać na nią mąkę i grysik, dodać sól, masło i jajko; zagnieść ciasto. -
5.
KrokCiasto rozwałkować i pokroić na równe kwadraty. -
6.
KrokNa środku każdego kwadratu położyć śliwkę, zawijać w masę ziemniaczaną i formować knedle. -
7.
KrokKnedle gotować 20 minut w parowarze. -
8.
KrokOkrasa: na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, doprawić cukrem i cynamonem do smaku; całość lekko zrumienić. -
9.
KrokDe gare pruimenknoedels daarna met de geroosterde broodkruim bestrooien en serveren. -
Powodzenia życzy

Johannes Meßner
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Burgerhof w Brixen