Przystawka
Szpinakowy Tschutsch
Szpinakowy Tschutsch
Tschutsch to tradycyjna słodka potrawa z południowotyrolskiej niziny. W tej odsłonie można je wypróbować z dodatkiem szpinaku.

Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
Składniki
4 osoby
45 MIN.
-
300 gmąki
-
500 mlświeżego mleka
-
sól
-
6jaja
-
2 lyzkamasła
-
2 lyzkastołowe pora (drobnosiekanego)
-
2ząbki czosnku
-
400 gszpinaku (ugotowanego i posiekanego)
-
1 lyzkanatka pietruszki (posiekana)
-
sól, pieprz
-
gałka muszkatołowa (starta)
-
oliwa z oliwek do posmarowania brytfanny
Przygotowanie - Szpinakowy Tschutsch
-
1.
KrokWymieszać mąkę z mlekiem, posolić i delikatnie wymieszać z jajkami. -
2.
KrokRozpuścić masło, poddusić por, dodać ząbki czosnku i całość dusić przez krótki czas. -
3.
KrokDodać szpinak i pietruszkę, doprawić i całość wolno odparować przez ok. 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. -
4.
KrokWstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika. -
5.
KrokPiec w temperaturze 220 °C z włączoną funkcją grzania góra-dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 220 °C), aż "szpinakowy Tschutsch" zacznie przypominać księżycowy krajobraz. -
6.
KrokNeem de spinazie-tschutsch uit de oven, snijd hem in stukken en serveer met sla. -
Powodzenia życzy

Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Planitzer w Montan