Przystawka
Makaron wstążki z czarnej gryki
Makaron wstążki z czarnej gryki
Kaminwurzen to wędzone i suszone na powietrzu surowe kiełbasy. W tym przepisie znajdziecie je w odsłonie z makaronem, z porami i pomidorami.
Elke Prader
Gospodyni z Wieshof
Składniki
4-5 osoby
50 MIN.
-
100 gmąki gryczanej
-
200 gmąki pszennej
-
3jajka od kur z wolnego wybiegu
-
1/4 lyzeczkasól
-
1 lyzkaoliwy z oliwek
-
3wędzone kiełbaski (pokrojone w plasterki)
-
1por (pokrojony w paseczki)
-
5 lyzkawody
-
1 garscpomidorków
-
1 lyzkamasła
-
1 lyzkatymianek (drobno siekany)
-
1 lyzkapietruszki
-
sól, pieprz
-
1 lyzkatymianek (drobno siekany)
Przygotowanie - Makaron wstążki z czarnej gryki
-
1.KrokZmieszać obydwa rodzaje mąki, przesypać na stolnicę, dodać jajka i sól, zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
-
2.KrokPrzykryć ciasto plastikową folią i odstawić na 30 minut. Przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu aż stanie się odpowiednio cienkie, a następnie przy użyciu odpowiednich akcesoriów wykroić tagliatelle (wstążki).
-
3.KrokNa oliwie podsmażyć pory i dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podlać wodą i gotować przez jakiś czas.
-
4.KrokPomidorki przekroić na pół i dodać do sosu. Na sam koniec dodać masło i dokładnie zamieszać, by sos nabrał kremowej konsystencji.
-
5.KrokDoprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pietruszką i tymiankiem.
-
6.KrokMakaron gotować przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, odcedzić i przełożyć do naczynia z sosem.
-
7.KrokDokładnie wymieszać, włożyć na talerze i przyozdobić szczypiorkiem.
-
Powodzenia życzy
Elke Prader
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Wieshof w Lajen