&noscript=1 /> Törggelen w Południowym Tyrolu: menu
 
[Translate to Polish:] Törggelen
[Translate to Polish:] Törggelen

Törggelen:
Spojrzenie na menu

Buschenschank

Typowe Törggelemenü

Teraz nadszedł czas na ucztę

Początkowo Törggelen było świętem dziękczynnym dla robotników żniwnych, dla których gospodarze przygotowali wielką ucztę. Dziś również serwuje się gościom najlepsze dania kuchni wiejskiej, przygotowywane z miłością z produktów pochodzących głównie z gospodarstw rolnych. Na stół podawana jest zupa kiełbasiana, „Kasnocken” lub „Schlutzer” jako przystawki oraz półmisek z mięsem surowym, żeberkami, różnymi kiełbasami, knedlami i kapustą kiszoną jako danie główne. Na zakończenie są pieczone kasztany, orzechy lub słodkie „Krapfen” z pysznym nadzieniem – i być może kieliszek domowego sznapsa.

Początkowo Törggelen było świętem dziękczynnym dla robotników żniwnych, dla których gospodarze przygotowali wielką ucztę. Dziś również serwuje się gościom najlepsze dania kuchni wiejskiej, przygotowywane z miłością z produktów pochodzących głównie z gospodarstw rolnych. Na stół podawana jest zupa kiełbasiana, „Kasnocken” lub „Schlutzer” jako przystawki oraz półmisek z mięsem surowym, żeberkami, różnymi kiełbasami, knedlami i kapustą kiszoną jako danie główne. Na zakończenie są pieczone kasztany, orzechy lub słodkie „Krapfen” z pysznym nadzieniem – i być może kieliszek domowego sznapsa.

 

Das Törggelen hätte nicht diesen Charme, wenn nicht jeder Buschenschank sein ganz besonderes Törggelemenü anbieten würde. Manch einer beginnt zum Beispiel nicht mit den Vorspeisen sondern mit einem Gruß aus dem Speckkeller. Dabei wird ein in zartdünne Scheiben geschnittener Bauchspeck Marke „Eigenbau“ mit ofenwarmem Bauernbrot serviert. Die Vorspeisen werden gerne mit einer feinen Kürbis- oder Kastaniensuppe ergänzt. Aber auch die im Eisacktal beheimateten „Erdäpfelblattln mit Kraut“ erfreuen sich immer größerer Beliebtheit. Die obligatorische „Schlachtplatte“ wird mancherorts mit einer frisch zubereiteten „Blutwurst“ aufgebessert. Bei den Nachspeisen dominieren die berühmten „Krapfen“, die aber je nach Vorliebe der Bäuerin und je nach Gebiet etwas anders ausfallen. So haben beispielsweise die Barbianer „Krapfen“ eine völlig andere Form wie jene aus Villanders. Ein paar Bäuerinnen verwöhnen ihre Gäste zudem mit „Äpfelkiechln“ oder „Buchteln“.

Törggelen nie miałyby takiego uroku, gdyby każdy Buschenschank nie oferował swojego własnego, wyjątkowego Törggelemenü.

 

Niektórzy, na przykład, nie zaczynają od przystawek, ale od powitania z piwniczki z bekonem. Cienki plasterek "domowej" pancetty podawany jest z ciepłym chlebem wiejskim. Uzupełnieniem przystawek jest często wyśmienita zupa z dyni lub kasztanów. Coraz większą popularnością cieszą się jednak również "Erdäpfelblattln mit Kraut" (liście ziemniaka z kapustą), które pochodzą z doliny Eisack.

 

Obowiązkowy "Schlachtplatte" (półmisek z rzeźni) jest czasami wzbogacany o świeżo przygotowaną "Blutwurst" (kaszankę). Wśród deserów dominują słynne "Krapfen" (pączki), które jednak różnią się nieco w zależności od upodobań żony rolnika i regionu. Na przykład barbarzyńskie "Krapfen" mają zupełnie inny kształt niż te z Villanders.

 

Kilka kobiet z gospodarstwa rozpieszcza swoich gości, serwując "Äpfelkiechln" lub "Buchteln".

czytaj więcej czytaj mniej

Wyszukiwanie gospodarstw

Buschenschank

Wszystkie Buschenschank w skrócie

Dokąd chcesz jechać?
Kiedy?
Wpisz datę
14 Zobacz gospodarstwo Zobacz gospodarstwa
Cofnij filtr
8 znaleziono gospodarstwo znaleziono gospodarstwa
Luggin Steffelehof
Hermann Luggin  | Kaltern an der Weinstraße  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Bella vita Likör, Grappa Odorus z suszonych winogron, Grappy, Liebeslikör, brandy jabłkowe ...
4,5
"Ausgezeichnet"
(12 oceny)
Ebnicherhof
Tauferer  | Ritten  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Vernatsch, Kerner, Chleb rolnika, Kastaniencreme, Kiełbaski domowe ...
Rauthof
Martina Fieg  | Merano
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Cacciatore, Haussalami, Kiełbaski domowe, Kiszona kapusta, Lardo ...
Rielinger-Hof
Evi und Matthias Messner  | Ritten  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Blutwürste, Dżem z pigwy, Hauswürste, Kiszona kapusta, Schulterspeck ...
Griesserhof
Paul Huber  | Vahrn  (Eisacktal)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Blauburgunder, Müller Thurgau DOC, Chutney z pigwy, Kompot gruszkowy, Kys.zelí ...
Fronthof
Markus Kompatscher  | Völs am Schlern
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Pinot Blanc ..., Zweigelt, Sauvignon, Chleb, Kaminwurzen ...
5,0
"Ausgezeichnet"
(2 oceny)
Oberlegar
Franz Schwarz  | Terlan  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Vernatsch, Sauvignon, Gotowana szynka z udźca, Lody waniliowe, Musztarda figowa ...
4,0
"Super"
(3 oceny)
Planitzer
Ainhauser  | Montan  (Bolzano i okolice)
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Chutney jabłkowo-cebulowy, Kompot brzoskwiniowy, Kompot wiśniowy, Miód, Syrop z melisy i imbiru ...
Twój wynik wyszukiwania

Wszystko o Törggelen

Ekscytujące fakty na temat zwyczaju

Dziedzictwo kulturowe Törggelen jest ściśle związane z winami produkowanymi w gospodarstwie oraz z historią Buschenschänke. Tutaj możesz zagłębić się w temat i stać się prawdziwym profesjonalistą w dziedzinie Törggelen.