Napoje
Ajerkoniak
Ajerkoniak
Likier jajeczny to prawdziwy przysmak na ciepło, zwłaszcza zimą. Aby uzyskać dobrą jakość, zaleca się stosowanie świeżych jaj z wolnego wybiegu.
Jessica Moser
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberpartegger
Składniki
2 l
120 MIN.
-
750 mlmleka
-
500 gcukru
-
4 saszetkacukru waniliowego
-
6jaja
-
250 mlwysokoprocentowego alkoholu
-
250 mlśmietany
Przygotowanie - Ajerkoniak
-
1.KrokMleko razem z cukrem waniliowym gotować przez ok. 15 minut, a następnie wystudzić.
-
2.KrokMleko razem z cukrem waniliowym gotować przez ok. 15 minut, a następnie wystudzić.
-
3.KrokDodać alkohol i nieubitą śmietanę.
-
4.KrokNastępnie rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
-
Powodzenia życzy
Jessica Moser
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Oberpartegger w Villanders