Deser
Buchty
Buchty
Buchteln są tradycyjnie wyrabiane z ciasta drożdżowego i mają pyszny owocowy środek z dżemem.
Martha Thaler
Gospodyni z Zmailer-Hof
Składniki
12 sztuk
90 MIN.
-
2jaja
-
1 opakowanieopakowanie cukru waniliowego
-
1 szczyptasól
-
40 gcukru
-
1 lyzkarumu
-
120 - 140 mlmleka
-
dżem
-
2 lyzkamasła
-
25 gdrożdży
-
400 gstołowe mąki
Przygotowanie - Buchty
-
1.KrokWymieszać drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć "zaczyn" i pozostawić na 20 do 35 minut.
-
2.KrokW międzyczasie rozpuścić masło, dodać jajka, cukier waniliowy, sól i rum. Następnie przesiać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać ""zaczyn" i dobrze wyrobić. Ciasto będzie fermentować, aż utworzą się pęcherze. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
-
3.KrokRozwałkować ciasto na gruby placek, wyciąć kółka, wypełnić je z dżemem, złożyć i dobrze zamknąć. Włożyć do nasmarowanej masłem formy złączeniem do dołu, każdą buchtę posmarować roztopionym masłem.
-
4.KrokPrzykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejsce na 15 minut.
-
5.KrokW podgrzanym do 180° C piekarniku piec około 30 minut.
-
6.KrokPo wyjęciu nieco ostudzić, a następnie obrócić i podawać jeszcze ciepłe (ewentualnie z sosem waniliowym).
-
Powodzenia życzy
Martha Thaler
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Zmailer-Hof w Schenna