Danie glówne
Kaszanka chłopska
Kaszanka chłopska
Konieczność wykorzystania jak największej ilości mięsa zwierzęcego doprowadziła do powstania kaszanki, która jest ulubionym daniem w Törggelen.
Elisabeth Kompatscher
Gospodyni z Fronthof
Składniki
2 osoby
60 MIN.
-
1 lvarkensbloed
-
300 gknedli
-
1 lyzeczkasól
-
2 lyzeczkapieprz
-
1 lyzeczkamajeranku
-
1ząbek czosnku
-
jelito wołowe
Przygotowanie - Kaszanka chłopska
-
1.KrokWszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać w głębokiej misce albo w dużym garnku. Powinna powstać płynna masa.
-
2.KrokMasę wcisnąć za pomocą maszynki do robienia kiełbas (lub ewentualnie lejka) do zawiązanego z jednej strony jelita wołowego. Nie wciskać masy do pełna (pozostawić kilka centymetrów luzu), ponieważ podczas gotowania masa napęcznieje i zwiększy swoją objętość; następnie zawiązać jelito.
-
3.KrokKaszanka chłopska powinna naciągać w gorącej wodzie przez ok. 30 minut (uwaga: woda nie może się gotować).
-
4.KrokPodawać najlepiej z kiszoną kapustą i solonymi ziemniakami.
-
Powodzenia życzy
Elisabeth Kompatscher
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Fronthof w Völs am Schlern