Przystawka
Omlet chłopski
Omlet chłopski
Omlet w wersji chłopskiej podaje się z boczkiem i cebulą.
Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
Składniki
1 osoba
15 MIN.
-
3 - 4jaja
-
2 lyzkaśmietany
-
1 lyzkamasła klarowanego lub zwykłego masła
-
50 gboczku, pokrojonego w plasterki
-
100 gsera, startego na grubych oczkach (Marienberger, Burgeiser Classic itp.)
-
1 lyzkaszczypiorek, drobno pokrojony
-
sól
Przygotowanie - Omlet chłopski
-
1.KrokJajka wymieszać trzepaczką ze śmietaną, posolić i dodać połowę szczypiorku.
-
2.KrokMasło roztopić na teflonowej patelni i lekko podsmażyć na nim pocięty w plasterki boczek.
-
3.KrokMasę jajeczno-śmietanową wlać na patelnię, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut – spód powinien być podrumieniony, a wierzch powinien mieć jeszcze kremową konsystencję.
-
4.KrokOmlet posypać startym na grubych oczkach serem.
-
5.KrokOmlet złożyć na pół, jeszcze raz przykryć i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty; następnie przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.
-
Powodzenia życzy
Doris Gruber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Planitzer w Montan