&noscript=1 /> Pierogi z nadzieniem - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

Przystawka

Pierogi z nadzieniem

Pierogi z nadzieniem

Rolnicy gotują ze składników sezonowo dostępmych w gospodarstwie. Dlatego jesienią na stole często pojawiają się dania z dyni.
Walter Rainer
Gospodarz z Ungererhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
  • 300 g
    mączystych ziemniaków
  • 100 g
    mąki
  • 1
    żółtko
  • 1 lyzka
    roztopionego masła
  • 1 mala szczypta
    gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 400 g
    obranej dyni
  • 1 lyzka
    masła
  • 2 lyzka
    stołowe posiekanej cebuli
  • natka pietruszki (posiekana)
  • tymianek
  • ser górski
Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Pierogi z nadzieniem
  • circle-dashed 1.
    Krok
    100 g dyni pokroić w drobną kostkę, pozostałe 300 g udusić na miękko w piekarniku w temp. 140 °C.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Cebulę zarumienić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę dynię i razem dusić.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Ugotowaną dynię zmiksować, doprawić solą, pieprzem, pietruszką i tymiankiem, a następnie dodać do uduszonej dyni pokrojonej w kostkę.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Obrać ziemniaki ugotowane w mundurkach, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Żółtko, rozpuszczone masło, gałkę muszkatołową i sól wymieszać z masą ziemniaczaną, a następnie zagnieść na ciasto z mąką.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Ciasto ziemniaczane rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć farsz dyniowy i uformować półksiężyce.
  • circle-dashed 7.
    Krok
    Pierożki gotować w słonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć z wody i podawać polane brązowym masłem i posypane tartym serem górskim.
  •  
    Powodzenia życzy
Walter Rainer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Ungererhof w Ratschings

Z wiejskiej kuchni

Przepis z ...

Cofnij filtr
Ungererhof
Klaus Rainer  | Ratschings  (Eisacktal)
Winiarnia (Hofschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Domowe salami, Kiełbasa paprykowa, Ser górski, Ser szary, Syrop z czerwonej koniczyny ...
5,0
"Ausgezeichnet"
(7 oceny)
Twój wynik wyszukiwania
Więcej przepisów

Zasmakowało Ci?