Przystawka
Pierogi z nadzieniem
Pierogi z nadzieniem
Rolnicy gotują ze składników sezonowo dostępmych w gospodarstwie. Dlatego jesienią na stole często pojawiają się dania z dyni.
Walter Rainer
Gospodarz z Ungererhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
-
300 gmączystych ziemniaków
-
100 gmąki
-
1żółtko
-
1 lyzkaroztopionego masła
-
1 mala szczyptagałki muszkatołowej
-
sól, pieprz
-
400 gobranej dyni
-
1 lyzkamasła
-
2 lyzkastołowe posiekanej cebuli
-
natka pietruszki (posiekana)
-
tymianek
-
ser górski
Przygotowanie - Pierogi z nadzieniem
-
1.Krok100 g dyni pokroić w drobną kostkę, pozostałe 300 g udusić na miękko w piekarniku w temp. 140 °C.
-
2.KrokCebulę zarumienić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę dynię i razem dusić.
-
3.KrokUgotowaną dynię zmiksować, doprawić solą, pieprzem, pietruszką i tymiankiem, a następnie dodać do uduszonej dyni pokrojonej w kostkę.
-
4.KrokObrać ziemniaki ugotowane w mundurkach, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia.
-
5.KrokŻółtko, rozpuszczone masło, gałkę muszkatołową i sól wymieszać z masą ziemniaczaną, a następnie zagnieść na ciasto z mąką.
-
6.KrokCiasto ziemniaczane rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć farsz dyniowy i uformować półksiężyce.
-
7.KrokPierożki gotować w słonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć z wody i podawać polane brązowym masłem i posypane tartym serem górskim.
-
Powodzenia życzy
Walter Rainer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Ungererhof w Ratschings