Danie glówne
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
W tym ujmującym daniu z doliny Pustertal kapustę kiszoną podaje się w zestawieniu z pieczonym ciastem ziemniaczanym.
Jessica Moser
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberpartegger
Składniki
4 osoby
120 MIN.
-
600 gmączystych ziemniaków
-
2żółtko
-
2 lyzkaroztopionego masła
-
400 gmąki
-
1 szczyptasól
-
olej do smażenia
-
500 gugotowanej kiszonej kapusty
Przygotowanie - Placki ziemniaczane
-
1.KrokZiemniaki ugotować, przecedzić i ostudzić.
-
2.KrokDodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól i zagnieść na ciasto.
-
3.KrokRozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 2 mm, odrywać okrągłe duże płaty (ok. 8 cm) i rozłożyć na ściereczce. Smażyć zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor.
-
4.KrokDokładnie odsączyć na papierze kuchennym i podawać na gorąco z kapustą.
-
Powodzenia życzy
Jessica Moser
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Oberpartegger w Villanders