Przystawka
Letnia sałatka z plastrami specku
Letnia sałatka z specku
Często najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Ważny jest dobór składników, w tym przypadku świeżej sałaty ogrodowej i najlepszej jakości boczku.
Manuela Wallnöfer
Gospodyni z Hof am Schloss
Składniki
4 osoby
20 MIN.
-
60 gspecku (pokrojonego w podłużne plastry)
-
1główka świeżej sałaty masłowej
-
2jajo na twardo (od kur z wolnego wybiegu)
-
orzechy laskowe (karmelizowane w miodzie)
sól, pieprz
ocet balsamiczny
oliwy z oliwek
trochę miodu
trochę rzodkwi, szczypior
kwiat bzu
Przygotowanie - Letnia sałatka z plastrami specku
-
1.KrokPlastry specku zanurzyć na krótko w gorącym tłuszczu, aby stały się lekko chrupkie.
-
2.KrokOstudzić. Ułożyć ładnie na półmisku liście sałaty, jajko i orzechy i rozdzielić na nich plastry specku.
-
3.KrokSkładniki dressingu dobrze wymieszać i polać na sałatę. Przybrać rzodkwią, szczypiorem i ewentualnie kwiatem bzu.
-
Powodzenia życzy
Manuela Wallnöfer
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Hof am Schloss w Prad am Stilfserjoch