pieczywo
"
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty
W tym przepisie użyto różne odmiany kozieradki, która uprawiana od zawsze w Południowym Tyrolu nadaje chlebowi specyficzny wyrazisty smak.
Martha Mulser
Gospodyni z Pflegerhof
Składniki
2 bochenek chleba
180 MIN.
-
1 kgmąki zwykłej z pszenicy płaskurki
-
1 lyzeczkasuszonych drożdży
-
500 mlciepłej wody
-
200 mlmaślanki
-
2 lyzeczkasoli
-
1 lyzkazmielonej kozieradki albo przyprawy do chleba
Przygotowanie - "
-
1.KrokKiedy podwoi swoją objętość, zagnieść ponownie, uformować dwa bochenki, ułożyć je na blasze do pieczenia i pozostawić na ok. pół godziny, by wyrosły.
-
2.KrokChleb piec w rozgrzanym piekarniku w 250° C przez ok. 5 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 180° C i piec kolejne 50 min.
-
3.KrokWyjąć upieczony chleb i wystudzić na kratce.
-
4.KrokDobrze zagnieść rozpuszczone w zimnej wodzie drożdże z resztą składników i zostawić na godzinę, aby ciasto urosło.
-
Powodzenia życzy
Martha Mulser
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Pflegerhof w Kastelruth/Seis