Przystawka
Krupnik
Krupnik
Dawniej przygotowywano ją głównie w okresie Wielkiego Postu. Dziś jest to stały element jadłospisu podczas uczt zwanych Törggele.
Paul Huber
Gospodarz z Griesserhof
Składniki
4 osoby
50 MIN.
-
100 gwędzonego specku
-
60 gziemniaków
-
100 gjęczmienia
-
40 gselera
-
200 gwędzonego mięsa
-
sól, pieprz
-
60 gmarchewki
-
szczypiorku
-
40 gpora
Przygotowanie - Krupnik
-
1.KrokPodsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać jęczmień, wrzucić do około 2 litrów wody.
-
2.KrokDodać wędzone mięso, gotować przez 2 godziny.
-
3.KrokNa 20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa, doprawić zupę.
-
4.KrokMięso pokroić na małe kawałki i włożyć je z powrotem do zupy.
-
5.KrokPodawać zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem.
-
Powodzenia życzy
Paul Huber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Griesserhof w Vahrn