Przystawka
Krupnik
Krupnik
Dawniej przygotowywano ją głównie w okresie Wielkiego Postu. Dziś jest to stały element jadłospisu podczas uczt zwanych Törggele.

Paul Huber
Gospodarz z Griesserhof
Składniki
4 osoby
50 MIN.
-
100 gwędzonego specku
-
60 gziemniaków
-
100 gjęczmienia
-
40 gselera
-
200 gwędzonego mięsa
-
sól, pieprz
-
60 gmarchewki
-
szczypiorku
-
40 gpora
Przygotowanie - Krupnik
-
1.
KrokPodsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać jęczmień, wrzucić do około 2 litrów wody. -
2.
KrokDodać wędzone mięso, gotować przez 2 godziny. -
3.
KrokNa 20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa, doprawić zupę. -
4.
KrokMięso pokroić na małe kawałki i włożyć je z powrotem do zupy. -
5.
KrokPodawać zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem. -
Powodzenia życzy

Paul Huber
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Griesserhof w Vahrn