pieczywo
Tort czekoladowy z kremem piwnym
Tort czekoladowy z kremem
Ten tort ma wiele zalet: krem z piwa i ginu jest zaskakującym połączeniem i doskonale komponuje się z czekoladowym biszkoptem z jaj z wolnego wybiegu.
Matthias Stuefer
Gospodarz z Guggenbergerhof
Składniki
Tortownica o średnicy 26cm
150 MIN.
- Biszkopt czekoladowy:
-
5jaja
-
100 gcukru
-
1 saszetkacukru waniliowego
-
6 lyzkagorącej wody
-
120 gmąki pszennej
-
60 gskrobii z mąki pszennej
-
1/2 opakowanieproszku do pieczenia
-
3 lyzkaniesłodzonego kakao w proszku
150
ml
ciemnego piwa
2
żółtko
100
g
cukru
2
saszetka
cukru waniliowego
5
listek
żelatyny namoczonych w zimnej wodzie
30
ml
ginu
300
ml
śmietany
120
g
dżemu morelowego
polewa czekoladowa
Przygotowanie - Tort czekoladowy z kremem piwnym
-
1.KrokDo przygotowania biszkoptu czekoladowego jajka ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
-
2.KrokDodawać gorącą wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania puszystej masy.
-
3.KrokDelikatnie dodawać mąkę, skrobię z mąki pszennej, proszek do pieczenia i kakao.
-
4.KrokWlać do formy i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
-
5.KrokAby przygotować krem piwny, należy ubić w kąpieli wodnej 100 ml piwa z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, najpierw na ciepło, a następnie na zimno.
-
6.KrokDodać wyciśniętą żelatynę.
-
7.KrokDodać wyciśniętą żelatynę.
-
8.KrokPozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić pośrodku, aby uzyskać spód i wierzch.
-
9.KrokPozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić pośrodku, aby uzyskać spód i wierzch.
-
10.KrokNa wierzchu ułożyć drugą warstwę i schłodzić przez noc.
-
11.KrokWierzch posmarować letnią polewą czekoladową.
-
Powodzenia życzy
Matthias Stuefer
Gospodarz oferujący produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Guggenbergerhof w Jenesien/Afing