pieczywo
Chlebek miodowo-owocowy
Chlebek miodowo owocowy
Ten rodzaj chleba z miodem, suszonymi owocami i orzechami najlepiej smakuje na ciepło, podany z masłem.
Gloria Messner
Gospodyni z Ronacherhof
Składniki
1 bochenek chleba
180 MIN.
-
350 mlmleka
-
30 gdrożdży
-
100 gstołowe miodu
-
2 lyzeczkasól
-
500 gmąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
-
150 gorzechów włoskich lub laskowych (w całości)
-
300 gsuszonych owoców
-
100 grodzynek
-
100 mlśmietany
-
80 gmasła
-
masło i mąka do przygotowania foremki do pieczenia
Przygotowanie - Chlebek miodowo-owocowy
-
1.KrokWszystkie składniki połączyć i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
-
2.KrokForemkę keksówkę nasmarować masłem i posypać mąką.
-
3.KrokDo foremki wlać ciasto, ponownie przykryć i odstawić na 30 minut.
-
4.KrokVervolgens 50-60 min op 200° C bakken.
-
Powodzenia życzy
Gloria Messner
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Ronacherhof w Ritten/Klobenstein