&noscript=1 /> Tarta porzeczkowa - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

pieczywo

Tarta porzeczkowa

Tarta porzeczkowa

Jagodowa rozkosz czeka na Ciebie w tym soczystym cieście z słodkimi i kwaśnymi porzeczkami. Tak właśnie nazywa się porzeczki w Południowym Tyrolu.
Martina Fieg
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Rauthof
Składniki
1 blacha do pieczenia ok. 40x50cm
45 MIN.
  • 400 g
    mąki
  • 100 g
    cukru
  • 150 g
    masła
  • 3
    żółtko
  • 3
    żółtka
  • 1 saszetka
    cukru waniliowego
  • 1 saszetka
    proszku do pieczenia
  • 2 lyzka
    rumu
  • 400 g
    porzeczek
  • trochę dżemu
Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Tarta porzeczkowa
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo żółtka.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ucieranego masła, mieszając je za pomocą trzepaczki. Dodać rum i mieszać, aż do uzyskania kruchej masy.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Wyłożyć ciasto na blasze do pieczenia (ok. 40x50 cm) i równomiernie docisnąć.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Na cieście rozsmarować cienką warstwę dżemu.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Na wierzchu rozłożyć równomiernie owoce. Porzeczki można posypać cukrem w zależności od upodobania.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Ciasto piec w średniej temperaturze przez ok. 15 - 20 min.
  • circle-dashed 7.
    Krok
    W międzyczasie ubić na sztywno pianę z białek z 2 łyżkami cukru.
  • circle-dashed 8.
    Krok
    Wyjąć ciasto z piekarnika po to, aby na owocach równomiernie rozprowadzić pianę z białek.
  • circle-dashed 9.
    Krok
    Wstawić ciasto z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut, aż ubite białka zmienią kolor na złoty.
  • circle-dashed 10.
    Krok
    Do ciasta można wykorzystać każdy rodzaj owoców sezonowych z ogrodu, w zależności od pory roku.
  •  
    Powodzenia życzy
Fieg
Gospodyni prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Rauthof w Meran

Z wiejskiej kuchni

Przepis z ...

Cofnij filtr
Rauthof
Martina Fieg  | Merano
Winiarnia (Buschenschank)
Produkty z własnego gospodarstwa Cacciatore, Haussalami, Kiełbaski domowe, Kiszona kapusta, Lardo ...
Twój wynik wyszukiwania
Więcej przepisów

Zasmakowało Ci?