pieczywo
Tarta porzeczkowa
Tarta porzeczkowa
Jagodowa rozkosz czeka na Ciebie w tym soczystym cieście z słodkimi i kwaśnymi porzeczkami. Tak właśnie nazywa się porzeczki w Południowym Tyrolu.

Martina Fieg
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Rauthof
Składniki
1 blacha do pieczenia ok. 40x50cm
45 MIN.
-
400 gmąki
-
100 gcukru
-
150 gmasła
-
3żółtko
-
3żółtka
-
1 saszetkacukru waniliowego
-
1 saszetkaproszku do pieczenia
-
2 lyzkarumu
-
400 gporzeczek
-
trochę dżemu
Przygotowanie - Tarta porzeczkowa
-
1.
KrokMasło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo żółtka. -
2.
KrokPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ucieranego masła, mieszając je za pomocą trzepaczki. Dodać rum i mieszać, aż do uzyskania kruchej masy. -
3.
KrokWyłożyć ciasto na blasze do pieczenia (ok. 40x50 cm) i równomiernie docisnąć. -
4.
KrokNa cieście rozsmarować cienką warstwę dżemu. -
5.
KrokNa wierzchu rozłożyć równomiernie owoce. Porzeczki można posypać cukrem w zależności od upodobania. -
6.
KrokCiasto piec w średniej temperaturze przez ok. 15 - 20 min. -
7.
KrokW międzyczasie ubić na sztywno pianę z białek z 2 łyżkami cukru. -
8.
KrokWyjąć ciasto z piekarnika po to, aby na owocach równomiernie rozprowadzić pianę z białek. -
9.
KrokWstawić ciasto z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut, aż ubite białka zmienią kolor na złoty. -
10.
KrokDo ciasta można wykorzystać każdy rodzaj owoców sezonowych z ogrodu, w zależności od pory roku. -
Powodzenia życzy
