pieczywo
Tarta porzeczkowa
Tarta porzeczkowa
Jagodowa rozkosz czeka na Ciebie w tym soczystym cieście z słodkimi i kwaśnymi porzeczkami. Tak właśnie nazywa się porzeczki w Południowym Tyrolu.
Martina Fieg
Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Rauthof
Składniki
1 blacha do pieczenia ok. 40x50cm
45 MIN.
-
400 gmąki
-
100 gcukru
-
150 gmasła
-
3żółtko
-
3żółtka
-
1 saszetkacukru waniliowego
-
1 saszetkaproszku do pieczenia
-
2 lyzkarumu
-
400 gporzeczek
-
trochę dżemu
Przygotowanie - Tarta porzeczkowa
-
1.KrokMasło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo żółtka.
-
2.KrokPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ucieranego masła, mieszając je za pomocą trzepaczki. Dodać rum i mieszać, aż do uzyskania kruchej masy.
-
3.KrokWyłożyć ciasto na blasze do pieczenia (ok. 40x50 cm) i równomiernie docisnąć.
-
4.KrokNa cieście rozsmarować cienką warstwę dżemu.
-
5.KrokNa wierzchu rozłożyć równomiernie owoce. Porzeczki można posypać cukrem w zależności od upodobania.
-
6.KrokCiasto piec w średniej temperaturze przez ok. 15 - 20 min.
-
7.KrokW międzyczasie ubić na sztywno pianę z białek z 2 łyżkami cukru.
-
8.KrokWyjąć ciasto z piekarnika po to, aby na owocach równomiernie rozprowadzić pianę z białek.
-
9.KrokWstawić ciasto z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut, aż ubite białka zmienią kolor na złoty.
-
10.KrokDo ciasta można wykorzystać każdy rodzaj owoców sezonowych z ogrodu, w zależności od pory roku.
-
Powodzenia życzy