pieczywo
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Drobno starta marchewka nadaje ciastu soczysty i intensywny smak.

Gabi Pichler
Gospodyni z Wernerhof
Składniki
1 ciasto (Ø 26 cm)
90 MIN.
-
7jaja
-
200 gcukru
-
300 gstartej marchewki
-
250 gstartych orzechów laskowych
-
220 gmąki
-
20 gmiodu
-
5 gproszku do pieczenia
-
cukru waniliowego
-
skórki cytrynowej
-
1 szczyptasól
Przygotowanie - Ciasto marchewkowe
-
1.
KrokRozbić jajka, oddzielając białka od żółtek. Następnie wymieszać żółtka z 120 g cukru i miodem na pianę. -
2.
KrokDodać cukier waniliowy, nieco startej skórki cytryny i startą marchewkę. -
3.
KrokBiałka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na pianę i wymieszać delikatnie z masą. -
4.
KrokNa końcu dodać starte orzechy laskowe, mąkę i proszek do pieczenia. -
5.
KrokBak de wortelcake in ca. 50 minuten goudbruin (180 °C). -
Powodzenia życzy

Gabi Pichler
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Wernerhof w Jenesien