Przystawka
Jaja w koszulkach z sosem masłowym
Jajko w koszulce w maśle
Jajko w koszulce przygotowuje się przez delikatne wkłożenie do wrzącej wody. Podawane z roztopionym masłem i chrupiącym pieczywem urozmaica kuchnię.
Joachim Knapp
Gospodarz z statku Ausluger
Składniki
4 osoby
30 MIN.
- Do gotowanych jaj:
-
2 lwody
-
2 lyzkaoctu
-
8jaj od kur z wolnego wybiegu
2
żółtek
40
ml
białego wina
sól, pieprz
100
ml
roztopionego masła
Przygotowanie - Jaja w koszulkach z sosem masłowym
-
1.KrokŻółtka, białe wino i przyprawy wlać do stalowej miski i ubić na parze na kremową masę. Dodać masło, ciągle mieszając.
-
2.KrokDoprawić sos i wstawić do piekarnika na 60° C do zagrzania.
-
3.KrokZagotować w garnku wodę z octem i zamieszać płyn trzepaczką. Włożyć ostrożnie jaja do gotującej się wody, cały czas ją mieszając.
-
4.KrokGotować jaja ok. 7 min, a następnie wyjąć łyżką cedzakową. Polać sosem masłowym i podać.
-
Powodzenia życzy
Joachim Knapp
Gospodarz oferujący produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Ausluger w St. Lorenzen