Przystawka
Knedle tyrolskie
Knedle tyrolskie
Spłaszczone pierogi najpierw się smaży, następnie gotuje, aby na końcu zaserwować je z surówką z kapusty lub zupą.
Claudia Eder
Gospodyni z Moarhof
Składniki
4-6 osoby
20 MIN.
-
1 kgknedli
-
świeża natka pietruszki
-
250 mlmleka
-
masło klarowane
-
60 gmasła (zbrązowionego)
-
2 - 3ząbki czosnku
-
7 - 8jaja
-
szczypiorku
-
120 gszarego sera (tłustego)
-
40 gparmezanu (startego)
-
4 lyzkaszczypiorku
-
2 lyzkaszarego sera dojrzewającego w szklance (Kneta)
-
sól, pieprz
Przygotowanie - Knedle tyrolskie
-
1.KrokWymieszać grzanki, jajka, drobno posiekane czosnek, szczypior i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
-
2.KrokW międzyczasie podgrzać mleko, dodać ser Kneta i szary ser, zamieszać i dodać do masy knedlowej, mieszając.
-
3.KrokOdstawić całość na ok. 5 min, uformować kulki i zarumienić z obu stron na klarowanym maśle.
-
4.KrokW międzyczasie doprowadzić do wrzenia dużą ilość dobrze osolonej wody i wkładać do niej usmażone knedle. Knedle wyjąć po 8 do 10 minutach łyżką cedzakową. Posypać parmezanem, podawać z rozpuszczonym masłem i szczypiorkiem.
-
Powodzenia życzy
Monika Eder
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Moarhof w Sand in Taufers