Deser
Knedle ze śliwką
Knedle ze śliwką
Komu uda się zjeść najwięcej knedli ze śliwkami? Zwycięzca zostanie wyłoniony dzięki pestkom odłożonym na brzegu talerza wyłoni.
Johannes Meßner
Gospodarz z Burgerhof
Składniki
6 osoby
90 MIN.
- Składniki na knedle:
-
1 kgziemniaków (mączystych)
-
220 gmąki
-
50 gkaszy mannej
-
1 szczyptasól
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
30 gmasła
-
18śliwek
200
g
bułki tartej
100
g
masła
cukier i cynamon według uznania
Przygotowanie - Knedle ze śliwką
-
1.KrokZiemniaki umyć i ugotować w mundurkach.
-
2.KrokW międzyczasie umyć i osuszyć śliwki (pestkę można wyjąć lub zostawić).
-
3.KrokUgotowane ziemniaki pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
-
4.KrokStolnicę obsypać mąką; wysypać na nią mąkę i grysik, dodać sól, masło i jajko; zagnieść ciasto.
-
5.KrokCiasto rozwałkować i pokroić na równe kwadraty.
-
6.KrokNa środku każdego kwadratu położyć śliwkę, zawijać w masę ziemniaczaną i formować knedle.
-
7.KrokKnedle gotować 20 minut w parowarze.
-
8.KrokOkrasa: na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą, doprawić cukrem i cynamonem do smaku; całość lekko zrumienić.
-
9.KrokDe gare pruimenknoedels daarna met de geroosterde broodkruim bestrooien en serveren.
-
Powodzenia życzy
Johannes Meßner
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Burgerhof w Brixen