Przystawka
Knedle ze speckiem
Knedle ze speckiem
Dawniej młode mężatki musiały włożyć sporo wysiłku, aby pierogi z boczkiem wyglądały bez zarzutu. Absolutny południowotyrolski klasyk.
Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Niedermair
Składniki
6 osoby
60 MIN.
-
1 kgknedli
-
200 gspecku
-
1 peczekświeżego szczypiorku
-
750 mlmleka
-
niewielka ilość oliwy z oliwek
-
sól
-
2 lyzkamąki pszennej
-
8jaja
Przygotowanie - Knedle ze speckiem
-
1.KrokChleb pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, położyć na to speck.
-
2.KrokPosypać siekanym szczypiorkiem.
-
3.KrokWymieszać mąkę, jajka i sól. Wyłożyć na chleb i wszystko dobrze wymieszać.
-
4.KrokNastępnie dodać 2 łyżki stołowe mąki pszennej i znów wymieszać.
-
5.KrokMasę odstawić na 15 minut, po czym formować mokrymi dłońmi okrągłe knedle.
-
6.KrokKnedle dusić w garnku 15-20 minut.
-
7.KrokKnedle ze speckiem serwować w gorącym rosole wołowym lub z zieloną sałatą bądź surówką z białej kapusty.
-
Powodzenia życzy
Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Niedermair w Kastelbell/Tschars