Przystawka
Marynowane „jabłko” na pralinie ze świeżego koziego sera
Krążki jabłka na kozim serze
Jabłko, boczek, kozi serek śmietankowy, miód: to danie łączy w sobie różnorodność chłopskich doznań.

Patrizia Prantl
Gospodyni z Schrenteweinhof
Składniki
4 osoby
30 MIN.
-
1jabłko (Golden Delicious)
-
2 lyzkastołowe miodu kwiatowego
-
trochę soku z cytryny
-
180 gświeżego koziego sera
-
1mała cebula
-
1 lyzkaoliwy z oliwek
-
50 gorzechów włoskich (drobno posiekanych)
-
1 lyzeczkasoku z cytryny
-
sól ziołowa
-
pieprz
-
4plasterki specku zwinięte w różyczki
-
1 pedtymianek
Przygotowanie - Marynowane „jabłko” na pralinie ze świeżego koziego sera
-
1.
KrokJabłko pokroić w plastry o grubości 1 cm. -
2.
KrokJabłko pokroić w plastry o grubości 1 cm. Przygotować marynatę z miodu, soku z cytryny i tymianku, polać nią plastry jabłek i pozostawić na noc. -
3.
KrokKozi ser odcedzić przez na noc na sitku. -
4.
KrokCebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek i ostudzić. Zmieszać razem z pokrojonymi orzechami, ze świeżym kozim serem i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą ziołową i pieprzem. -
5.
KrokZ masy uformować 4 praliny, układając każdą z nich na plasterku jabłka, udekorować różyczkami ze specku i marynatą. -
Powodzenia życzy

Patrizia Prantl
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Schrenteweinhof w Lana