pieczywo
Tort Linzer z polewą morelową
Linzer z musem owocowym
Linzertorte to jeden z najstarszych przepisów na ciasto na świecie. W tym wariancie, ciasto jest uszlachetnione morelową pastą owocową.
Monika Kompatscher
Gospodyni z Gospodarstwo Fronteggele
Składniki
1 ciasto (Ø 28 cm)
60 MIN.
-
200 gmasła
-
sól
-
cynamonu
-
1 mala szczyptastartej skórki z cytryny
-
sproszkowane goździki
-
3jaja
-
240 gmąki
-
3 gproszku do pieczenia
-
200 gorzechów laskowych (startych)
-
200 gdżemu morelowego
-
200 gcukru
Przygotowanie - Tort Linzer z polewą morelową
-
1.KrokMasło z cukrem i przyprawami utrzeć na kremową masę, dodać na koniec jajka.
-
2.KrokWymieszać dobrze mąkę z proszkiem do pieczenia i razem ze startymi orzechami dodać do masy.
-
3.Krok2/3 ciasta przełożyć do tortownicy i wyrównać. Nałożyć warstwę dżemu morelowego i resztę ciasta wylać na wierzch, formując kratownicę. Piec ok. 40 min w temp. 175° C.
-
Powodzenia życzy
Monika Kompatscher
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Fronteggele w Völs am Schlern