Danie glówne
Pieczeń jagnięcia (Bauernschöpsernes)
Pieczeń jagnięca
Schöpserne to popularna potrawa z jagnięciny, spożywana przez cały rok w górskich gospodarstwach Południowego Tyrolu.

Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Niedermair
Składniki
4 osoby
150 MIN.
-
1,3 kgjagnięciny
-
1cała cebula
-
3ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
Przyprawy i zioła (szałwia, majeranek, liść laurowy)
-
500 mlczerwonego wina do podlania
Przygotowanie - Pieczeń jagnięcia (Bauernschöpsernes)
-
1.
KrokCebulę i czosnek zrumienić na niewielkiej ilości oleju. -
2.
KrokDodać mięso oraz przyprawić je solą, pieprzem, szałwią i majerankiem. -
3.
KrokMięso przewracać podczas smażenia i od czasu do czasu podlewać czerwonym winem. -
4.
KrokGdy mięso nabierze odpowiedniego koloru, oprószyć je mąką i smażyć dalej. -
5.
KrokPo 10 minutach dolać wodę i włożyć listek laurowy. -
6.
KrokMięso gotować na małym ogniu. -
7.
KrokPieczeń podawać z czerwoną kapustą, ryżem lub knedlami z boczkiem. -
Powodzenia życzy

Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Niedermair w Kastelbell/Tschars