Przystawka
Pierożki z jabłkiem i boczkiem
Pierożki z jabłkiem i boczkiem
To danie jest doskonałym połączeniem dwóch południowotyrolskich klasyków "jabłka i bekonu".
Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
- Do ciasta na makaron:
-
300 gmąki pszennej
-
3żółtko
-
sól
-
oliwy z oliwek
1/2
drobno posiekanej cebuli
4
jabłka (Golden Delicious)
50
g
boczku, pokrojonego w drobną kostkę
150
ml
soku jabłkowego
50
ml
octu jabłkowego
100
g
cukru
1
odrobina
brandy
1
lyzeczka
imbiru
sól
świeżo mielony pieprz
1
żółtko
parmezan
paski boczku
zrumienione masło
suszone chipsy jabłkowe
Przygotowanie - Pierożki z jabłkiem i boczkiem
-
1.KrokWszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i zagnieść ciasto o sprężystej konsystencji. Przykryć i odstawić na 30 minut.
-
2.KrokJabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
-
3.KrokNa patelni przesmażyć kawałki boczku z posiekaną cebulą, dodać jabłka.
-
4.KrokDodać cukier, delikatnie skarmelizować i podlać brandy.
-
5.KrokNastępnie dodać imbir, sok jabłkowy i ocet jabłkowy; całość gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
-
6.KrokDoprawić i pozostawić do wystygnięcia.
-
7.KrokCiasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Jedną połówkę posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na niej łyżeczkę nadzienia i zakryć drugim kółkiem; krawędzie zacisnąć. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty.
-
8.KrokPierożki podawać z plastrami boczku, parmezanem, masłem i chipsami z jabłek.
-
Powodzenia życzy
Margit Stabinger
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Kinigerhof w Sexten