&noscript=1 /> Pierożki z jabłkiem i boczkiem - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

Przystawka

Pierożki z jabłkiem i boczkiem

Pierożki z jabłkiem i boczkiem

To danie jest doskonałym połączeniem dwóch południowotyrolskich klasyków "jabłka i bekonu".
Margit Stabinger
Gospodyni z Kinigerhof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
  • Do ciasta na makaron:
  • 300 g
    mąki pszennej
  • 3
    żółtko
  • sól
  • oliwy z oliwek
  • Nadzienie:
  • 1/2
    drobno posiekanej cebuli
  • 4
    jabłka (Golden Delicious)
  • 50 g
    boczku, pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 ml
    soku jabłkowego
  • 50 ml
    octu jabłkowego
  • 100 g
    cukru
  • 1 odrobina
    brandy
  • 1 lyzeczka
    imbiru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1
    żółtko
  • Dekoracja:
  • parmezan
  • paski boczku
  • zrumienione masło
  • suszone chipsy jabłkowe
  • Drukuj przepis
    www.roterhahn.it
    Przygotowanie - Pierożki z jabłkiem i boczkiem
    • circle-dashed 1.
      Krok
      Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i zagnieść ciasto o sprężystej konsystencji. Przykryć i odstawić na 30 minut.
    • circle-dashed 2.
      Krok
      Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
    • circle-dashed 3.
      Krok
      Na patelni przesmażyć kawałki boczku z posiekaną cebulą, dodać jabłka.
    • circle-dashed 4.
      Krok
      Dodać cukier, delikatnie skarmelizować i podlać brandy.
    • circle-dashed 5.
      Krok
      Następnie dodać imbir, sok jabłkowy i ocet jabłkowy; całość gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
    • circle-dashed 6.
      Krok
      Doprawić i pozostawić do wystygnięcia.
    • circle-dashed 7.
      Krok
      Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Jedną połówkę posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na niej łyżeczkę nadzienia i zakryć drugim kółkiem; krawędzie zacisnąć. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty.
    • circle-dashed 8.
      Krok
      Pierożki podawać z plastrami boczku, parmezanem, masłem i chipsami z jabłek.
    •  
      Powodzenia życzy
    Margit Stabinger
    Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
    Kinigerhof w Sexten

    Z wiejskiej kuchni

    Przepis z ...

    Cofnij filtr
    Kinigerhof flower flower flower flower
    Paul Peter Stabinger   | Sexten
    Hodowla zwierząt
    śniadanie
    kącik produktów: mleka, speck, wołowina wędzona ...
    Oferty wiejskie: Codzienne obowiazki gospodarskie, Pomoc w stajni, Zwiedzanie obejscia gospodarskiego ...
    4,5
    "Bardzo dobry"
    (5 oceny)
    Pokój od 80€ za noc
    Apartament od 160€ za noc
    Twój wynik wyszukiwania
    Więcej przepisów

    Zasmakowało Ci?