&noscript=1 /> Risotto z jęczmienia i ćwikły - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

Przystawka

Risotto z jęczmienia i ćwikły

Risotto z jęczmienia i ćwikły

Risotto bez ryżu, ale z dużą ilością koloru. Surowa fasola nie tylko nadaje doskonały smak, ale również przyciąga wzrok.
Irmi Oberhofer
Gospodyni z Gospodarstwo Burg Latsch
Składniki
60 MIN.
  • 250 g
    jęczmienia
  • 400 g
    buraki
  • 1
    cebula
  • 1
    ząbek czosnku
  • 100 ml
    czerwonego wina
  • 500 ml
    soku jabłkowo-buraczanego
  • 400 ml
    gęstej zupy lub wywaru warzywnego
  • 60 g
    parmezanu (startego)
  • 70 g
    rukoli
  • sól
  • oliwy z oliwek
  • oleju
Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Risotto z jęczmienia i ćwikły
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Jęczmień pozostawić na noc w wodzie, a następnie odcedzić.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Dodać jęczmień i krótko podsmażyć, następnie podlać czerwonym winem.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Dodać pokrojone w drobną kostkę buraki.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Wlewać na przemian sok jabłkowo-buraczany i zupę.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Doprawić solą i pieprzem i gotować, mieszając, aż jęczmień będzie ugotowany al dente (20-30 minut, w zależności od jego twardości).
  • circle-dashed 7.
    Krok
    Na koniec dodać połowę parmezanu.
  • circle-dashed 8.
    Krok
    Jeśli risotto ma być delikatniejsze, można go doprawić 2 łyżkami zimnego masła lub odrobiną śmietany.
  • circle-dashed 9.
    Krok
    Potrawę ułożyć na talerzach, udekorować rukolą i resztką parmezanu.
  • circle-dashed 10.
    Krok
    WSKAZÓWKA: Można również dodać ugotowane buraki, ale dopiero na samym końcu.
  •  
    Powodzenia życzy
Irmi Oberhofer
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Burg Latsch w Latsch
Więcej przepisów

Zasmakowało Ci?