Przystawka
Risotto z jęczmienia i ćwikły
Risotto z jęczmienia i ćwikły
Risotto bez ryżu, ale z dużą ilością koloru. Surowa fasola nie tylko nadaje doskonały smak, ale również przyciąga wzrok.
Irmi Oberhofer
Gospodyni z Gospodarstwo Burg Latsch
Składniki
60 MIN.
-
250 gjęczmienia
-
400 gburaki
-
1cebula
-
1ząbek czosnku
-
100 mlczerwonego wina
-
500 mlsoku jabłkowo-buraczanego
-
400 mlgęstej zupy lub wywaru warzywnego
-
60 gparmezanu (startego)
-
70 grukoli
-
sól
-
oliwy z oliwek
-
oleju
Przygotowanie - Risotto z jęczmienia i ćwikły
-
1.KrokJęczmień pozostawić na noc w wodzie, a następnie odcedzić.
-
2.KrokCebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.
-
3.KrokDodać jęczmień i krótko podsmażyć, następnie podlać czerwonym winem.
-
4.KrokDodać pokrojone w drobną kostkę buraki.
-
5.KrokWlewać na przemian sok jabłkowo-buraczany i zupę.
-
6.KrokDoprawić solą i pieprzem i gotować, mieszając, aż jęczmień będzie ugotowany al dente (20-30 minut, w zależności od jego twardości).
-
7.KrokNa koniec dodać połowę parmezanu.
-
8.KrokJeśli risotto ma być delikatniejsze, można go doprawić 2 łyżkami zimnego masła lub odrobiną śmietany.
-
9.KrokPotrawę ułożyć na talerzach, udekorować rukolą i resztką parmezanu.
-
10.KrokWSKAZÓWKA: Można również dodać ugotowane buraki, ale dopiero na samym końcu.
-
Powodzenia życzy
Irmi Oberhofer
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Burg Latsch w Latsch