Przystawka
Risotto z jęczmienia i ćwikły
Risotto z jęczmienia i ćwikły
Risotto bez ryżu, ale z dużą ilością koloru. Surowa fasola nie tylko nadaje doskonały smak, ale również przyciąga wzrok.
Irmi Oberhofer
Gospodyni z Gospodarstwo Burg Latsch
Składniki
60 MIN.
-
250 gjęczmienia
-
400 gburaki
-
1cebula
-
1ząbek czosnku
-
100 mlczerwonego wina
-
500 mlsoku jabłkowo-buraczanego
-
400 mlgęstej zupy lub wywaru warzywnego
-
60 gparmezanu (startego)
-
70 grukoli
-
sól
-
oliwy z oliwek
-
oleju
Przygotowanie - Risotto z jęczmienia i ćwikły
-
1.
KrokJęczmień pozostawić na noc w wodzie, a następnie odcedzić. -
2.
KrokCebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. -
3.
KrokDodać jęczmień i krótko podsmażyć, następnie podlać czerwonym winem. -
4.
KrokDodać pokrojone w drobną kostkę buraki. -
5.
KrokWlewać na przemian sok jabłkowo-buraczany i zupę. -
6.
KrokDoprawić solą i pieprzem i gotować, mieszając, aż jęczmień będzie ugotowany al dente (20-30 minut, w zależności od jego twardości). -
7.
KrokNa koniec dodać połowę parmezanu. -
8.
KrokJeśli risotto ma być delikatniejsze, można go doprawić 2 łyżkami zimnego masła lub odrobiną śmietany. -
9.
KrokPotrawę ułożyć na talerzach, udekorować rukolą i resztką parmezanu. -
10.
KrokWSKAZÓWKA: Można również dodać ugotowane buraki, ale dopiero na samym końcu. -
Powodzenia życzy
Irmi Oberhofer
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Burg Latsch w Latsch