Przystawka
Sałatka selerowo jabłkowa
Sałatka selerowo jabłkowa
Orzeźwiająca sałatka na jesień jako alternatywa dla sałaty liściastej.
Elke Prader
Gospodyni z Wieshof
Składniki
4 osoby
20 MIN.
-
1mały korzeń selera
-
2 lyzkasoku z cytryny
-
1 szczyptasól
-
2żółtko
-
1 lyzeczkaostrej musztardy
-
1/2 lyzeczkasoku z cytryny
-
1/2 lyzeczkasosu Worcester
-
2 lyzkastołowe octu malinowego
-
sól, pieprz
-
250 mloleju
-
250 mlkwaśnej śmietany
-
2jabłka
-
100 gorzechów włoskich
-
liście i drobne liście ze środka sałaty do wyłożenia
-
natka pietruszki (posiekana)
-
pistacje do dekoracji
Przygotowanie - Sałatka selerowo jabłkowa
-
1.KrokSeler obrać i pokroić w drobną kostkę.
-
2.KrokTak pokrojony seler gotować z 2 łyżkami stołowymi soku z cytryny i solą, aż będzie miękki. Potem wystudzić zimną wodą.
-
3.KrokAby przygotować majonez, starannie wymieszać żółtka z musztardą, sosem Worcester, octem malinowym, solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, dodając olej kroplami.
-
4.KrokNastępnie wmieszać kwaśną śmietanę i wszystko jeszcze raz doprawić do smaku solą i pieprzem.
-
5.KrokObrać jabłka i pokroić w kostkę, wymieszać z orzechami włoskimi i selerem pokrojonym w kostkę.
-
6.KrokTalerz wyłożyć liśćmi sałaty, na to nałożyć sałatkę selerowo-jabłkową i udekorować pietruszką i pistacjami.
-
Powodzenia życzy
Elke Prader
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Wieshof w Lajen