Przystawka
Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami
Schlutzkrapfen z ziołami
Schlutzer z dodatkiem świeżych ziół to wiosenna odmiana słynnego południowotyrolskiego Schlutzkrapfen.
Elke Prader
Gospodyni z Wieshof
Składniki
4 osoby
60 MIN.
- Ciasto:
-
100 gmąki żytniej
-
120 gmąki pszennej
-
1jajko od kur z wolnego wybiegu
-
1 lyzkaoleju
-
50 - 80 mlwody
-
trochę soli
50
g
cebuli
50
g
masła
1
ząbek czosnku
100
g
ziemniaków (ugotowanych i rozgniecionych)
200
g
sera ricotta
1
lyzeczka
szczypiorku, pietruszki i bazyli (drobno posiekanych)
sól, pieprz
starty ser Grana
sól ziołowa
Przygotowanie - Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami
-
1.KrokZagnieść wszystkie składniki aż do otrzymania jednolitej masy. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 30 minut.
-
2.KrokObrać cebulę, pokroić w kosteczkę i razem z czosnkiem zarumienić na maśle.
-
3.KrokDodać ziemniaki, ricottę i drobno posiekane zioła i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
-
4.KrokRozwałkować cienko ciasto. Przy użyciu okrągłej foremki wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na środek każdego krążka nałożyć odrobinę farszu, złożyć krążki na pół, tworząc malutkie półksiężyce, brzegi skleić palcami.
-
5.KrokGotować "Schlutzkrapfen" w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty
-
6.KrokDobrze odsączyć i rozłożyć na talerze
-
7.KrokPosypać serem "Grana" i podawać z roztopionym masłem, szczypiorkiem i aromatyzowaną ziołami solą.
-
Powodzenia życzy
Elke Prader
Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Wieshof w Lajen