pieczywo
Chlebek tyrolski
Chlebek tyrolski
Schüttelbrot to twardy, chrupiący, płaski chleb, który przed pieczeniem poddawany jest "wstrząsaniu". Tradycyjnie spożywa się go podczas Marende.
Robert Gurndin
Gospodarz z statku Unich
Składniki
10 sztuk
150 MIN.
-
80 gzaczynu
-
20 gdrożdży
-
660 gżytniej pełnoziarnistej
-
330 gpszennej pełnoziarnistej
-
2 lyzkaprzypraw (kminek, koper włoski, anyż, kozieradka błękitna)
-
1100 mlwody
-
2 gsól
Przygotowanie - Chlebek tyrolski
-
1.KrokZaczyn i drożdże zalać ciepłą wodą, dodać mąkę i przyprawy i zagniatać przez ok. 10 min. Odstawić ciasto na ok. godzinę do wyrośnięcia.
-
2.KrokZ dobrze wyrośniętego ciasta uformować dłońmi kule (ok. 120-160 g), położyć na desce przykrytej ściereczką i posypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia, aż pojawi się na wierzchu pęknięcie (ok. 30 min).
-
3.KrokNa koniec za pomocą okrągłej deseczki rozpłaszczyć kule na cienkie placki. Piec przez ok. 30 min w piekarniku 180° C.
-
Powodzenia życzy
Robert Gurndin
Gospodarz oferujący wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Unich w Aldein