&noscript=1 /> Chlebek tyrolski - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

pieczywo

Chlebek tyrolski

Chlebek tyrolski

Schüttelbrot to twardy, chrupiący, płaski chleb, który przed pieczeniem poddawany jest "wstrząsaniu". Tradycyjnie spożywa się go podczas Marende.
Robert Gurndin
Gospodarz z statku Unich
Składniki
10 sztuk
150 MIN.
  • 80 g
    zaczynu
  • 20 g
    drożdży
  • 660 g
    żytniej pełnoziarnistej
  • 330 g
    pszennej pełnoziarnistej
  • 2 lyzka
    przypraw (kminek, koper włoski, anyż, kozieradka błękitna)
  • 1100 ml
    wody
  • 2 g
    sól
Drukuj przepis
www.roterhahn.it
Przygotowanie - Chlebek tyrolski
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Zaczyn i drożdże zalać ciepłą wodą, dodać mąkę i przyprawy i zagniatać przez ok. 10 min. Odstawić ciasto na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Z dobrze wyrośniętego ciasta uformować dłońmi kule (ok. 120-160 g), położyć na desce przykrytej ściereczką i posypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia, aż pojawi się na wierzchu pęknięcie (ok. 30 min).
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Na koniec za pomocą okrągłej deseczki rozpłaszczyć kule na cienkie placki. Piec przez ok. 30 min w piekarniku 180° C.
  •  
    Powodzenia życzy
Robert Gurndin
Gospodarz oferujący wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
Unich w Aldein
Więcej przepisów

Zasmakowało Ci?