Danie glówne
Szparagi z sosem Bolzano
Szparagi z sosem Bolzano
W Południowym Tyrolu co roku zbiera się 65 ton białych szparagów. Z sosem Bolzano i szynką są najpopularniejszym daniem ze szparagów.

Franz Schwarz
Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberlegar
Składniki
2 osoby
40 MIN.
-
500 gszparagów
-
6jaja
-
sól
-
oliwy z oliwek
-
ocet jabłkowy
-
1 lyzkaszczypiorek, drobno pokrojony
-
pieprz
Przygotowanie - Szparagi z sosem Bolzano
-
1.
KrokSzparagi obrać i włożyć do lekko gotującej się wody z dodatkiem soli, cukru, cytryny i masła. Gotować ok. 10 minut. -
2.
KrokAby przygotować sos Bolzano: jajka ugotować (8 minut), obrać i rozdrobnić widelcem. -
3.
KrokDo jajek dodać sól, pieprz, olej, ocet jabłkowy i szczypiorek; całość wymieszać. -
4.
KrokSzparagi podawać polane sosem Bolzano. -
Powodzenia życzy

Franz Schwarz
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Oberlegar w Terlan