Danie glówne
Szparagi z sosem Bolzano
Szparagi z sosem Bolzano
W Południowym Tyrolu co roku zbiera się 65 ton białych szparagów. Z sosem Bolzano i szynką są najpopularniejszym daniem ze szparagów.
Franz Schwarz
Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberlegar
Składniki
2 osoby
40 MIN.
-
500 gszparagów
-
6jaja
-
sól
-
oliwy z oliwek
-
ocet jabłkowy
-
1 lyzkaszczypiorek, drobno pokrojony
-
pieprz
Przygotowanie - Szparagi z sosem Bolzano
-
1.KrokSzparagi obrać i włożyć do lekko gotującej się wody z dodatkiem soli, cukru, cytryny i masła. Gotować ok. 10 minut.
-
2.KrokAby przygotować sos Bolzano: jajka ugotować (8 minut), obrać i rozdrobnić widelcem.
-
3.KrokDo jajek dodać sól, pieprz, olej, ocet jabłkowy i szczypiorek; całość wymieszać.
-
4.KrokSzparagi podawać polane sosem Bolzano.
-
Powodzenia życzy
Franz Schwarz
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Oberlegar w Terlan