Przystawka
Kopytka ziemniaczane (Erdäpfelnudel)
Kopytka ziemniaczane
Ten przepis jest pyszną interpretacją słynnych Schupfnudeln z ciasta ziemniaczanego.
Urban Kainzwaldner z synem Daniel
Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Pschnickerhof
Składniki
4 osoby
90 MIN.
-
400 gziemniaków (mączystych)
-
120 gmąki
-
1 lyzkamasła
-
2żółtko
-
1 mala szczyptagałki muszkatołowej
-
trochę ugotowanego szpinaku
-
1drobno posiekanego ząbka czosnku
-
200 mlśmietany
-
2 lyzkaposiekanych orzechów włoskich
-
40 gmasła
-
sól
-
pieprz
-
30 gparmezan
Przygotowanie - Kopytka ziemniaczane (Erdäpfelnudel)
-
1.KrokZiemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
-
2.KrokDodać żółtka i masło, zagniecione ciasto ostudzić.
-
3.KrokDo masy ziemniaczanej dodać mąkę, sól i startą gałkę muszkatołową.
-
4.KrokZ ciasta uformować grube wałki i pokroić je na kawałki o długości 2 cm.
-
5.KrokKopytka gotować w osolonej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową i podawać ze szpinakiem przesmażonym na maśle z czosnkiem, śmietaną orzechową i parmezanem.
-
6.KrokCzas gotowania: 5 minut
-
Powodzenia życzy
Urban Kainzwaldner mit Sohn Daniel
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Pschnickerhof w Villanders