Deser
Pączki Kniekiechl
Pączki Kniekiechl
To tradycyjne ciasto drożdżowe wypiekane jest na specjalne okazje. Wskazówka: Podawaj z łyżką dżemu żurawinowego.
Urban Kainzwaldner z synem Daniel
Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Pschnickerhof
Składniki
40 sztuk
120 MIN.
-
100 gmasła
-
500 mlmleka
-
60 gdrożdży
-
5żółtko
-
100 gcukru
-
15 gsól
-
skórka z 1 cytryny (starta)
-
1laska wanilii
-
2 odrobinajabłkówki lub gruszkówki (destylat)
-
1 kgmąki pszennej
-
olej do smażenia
Przygotowanie - Pączki Kniekiechl
-
1.KrokRozgrzać masło, a następnie dodać mleko aż będzie letnie. Rozrobić drożdze.
-
2.KrokBiałka, cukier, sól, skórkę cytryny, laskę wanilii i alkohol wymieszać w misce razem z mąką.
-
3.KrokNastępnie dodać do tego mieszankę masła, mleka i drożdży i tak długo wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od miski.
-
4.KrokCiasto podzielić na 40 porcji i uformować w kule, ułożyć na posypanej mąką desce do krojenia, przykryć ściereczką i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
-
5.KrokKule z ciasta następnie spłaszczyć, a potem placami rozciagnąć nieco wokół. Powinny być na krawędziach grubsze, a w środku cieńsze.
-
6.KrokPączki smażyć w gorącym oleju.
-
Powodzenia życzy
Urban Kainzwaldner mit Sohn Daniel
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Pschnickerhof w Villanders