Danie glówne
Pieczeń jagnięcia (Bauernschöpsernes)
Pieczeń jagnięca
Schöpserne to popularna potrawa z jagnięciny, spożywana przez cały rok w górskich gospodarstwach Południowego Tyrolu.
Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Niedermair
Składniki
4 osoby
150 MIN.
-
1,3 kgjagnięciny
-
1cała cebula
-
3ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
Przyprawy i zioła (szałwia, majeranek, liść laurowy)
-
500 mlczerwonego wina do podlania
Przygotowanie - Pieczeń jagnięcia (Bauernschöpsernes)
-
1.KrokCebulę i czosnek zrumienić na niewielkiej ilości oleju.
-
2.KrokDodać mięso oraz przyprawić je solą, pieprzem, szałwią i majerankiem.
-
3.KrokMięso przewracać podczas smażenia i od czasu do czasu podlewać czerwonym winem.
-
4.KrokGdy mięso nabierze odpowiedniego koloru, oprószyć je mąką i smażyć dalej.
-
5.KrokPo 10 minutach dolać wodę i włożyć listek laurowy.
-
6.KrokMięso gotować na małym ogniu.
-
7.KrokPieczeń podawać z czerwoną kapustą, ryżem lub knedlami z boczkiem.
-
Powodzenia życzy
Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Niedermair w Kastelbell/Tschars