pieczywo
Chleb chłopski z bakaliami
Chleb chłopski z bakaliami
Jest to przepis na słodki chleb, który roztacza w kuchni wyjątkowy zapach i najlepiej smakuje posmarowany masłem.

Verena Komiss
Gospodyni z Neufeldhof
Składniki
1 chleba
180 MIN.
-
250 mlwody
-
250 mlmleka
-
35 gmasła
-
40 gdrożdży
-
400 gsuszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
-
500 gmąki
-
250 gmąki żytniej
-
20 gsól
-
10 gcukru
-
1/2 lyzeczkacynamonu
-
50 gorzechów włoskich
Przygotowanie - Chleb chłopski z bakaliami
-
1.
KrokWodę, mleko, masło i drożdże wymieszać i lekko podgrzać. -
2.
KrokSuszone owoce pokroić na średnie kawałki i krótko zagotować w 1 l wody, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. -
3.
KrokMąkę z solą i cukrem dodać do ogrzanego mleka z drożdżami i dobrze wymieszać. -
4.
KrokDodać ostudzone suszone owoce z cynamonem i orzechami. Całość odstawić w przykrytej misce na ok 2 godz., aby masa wyrosłą. -
5.
KrokWyłożyć do dowolnej formy, piec ok. 30 min. w 175° C. -
Powodzenia życzy
