5 najlepszych dań – przegląd
Gospody rolnicze marki Roter Hahn zapraszają na autentyczne smaki Południowego Tyrolu.
Gospody rolnicze marki Roter Hahn mają długą tradycję i zapraszają na autentyczne południowotyrolskie przysmaki pełne wyjątkowych smaków.

Zaskakujące, ale najlepsze „Pressknödel” – lekko spłaszczone knedle z dodatkiem sera Graukäse – znajdziesz nie na północy, lecz na południu, w gospodzie Luggin-Steffele Hof w Kaltern. To właśnie tam gospodyni Margit przygotowuje je według oryginalnego przepisu, który przywiozła ze swojej rodzinnej miejscowości Niederdorf w dolinie Pustertal.

Karminadle w gospodzie Burgerhof przygotowywane są z mięsa krów hodowanych na miejscu – tradycyjnej alpejskiej rasy „Tiroler Grauvieh“. Zwierzęta pasą się swobodnie na świeżym powietrzu, a ziemniaki do pysznego puree pochodzą bezpośrednio z gospodarstwa.

W gospodarstwie Fronthof można spróbować ciasta gryczanego, w Południowym Tyrolu znanego jako „schwarzplentener Kuchen”. Szczególnym dodatkiem jest domowej roboty dżem z czerwonej porzeczki, którym gospodyni Elisabeth hojnie smaruje ciasto.

Gospodarz Hannes Kainzwaldner stworzył dla swoich świń wspaniały, przestronny wybieg na świeżym powietrzu. Z ich mięsa powstaje tradycyjny speck – z boczku, szynki i łopatki, podawany gościom w delikatnych, cieniutkich plastrach. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Gospodarstwo Zmailerhof słynie z knedli pokrzywowych. To bardzo cenione danie przygotowuje gospodyni Martha Thaler, wykorzystując świeżo zebrane pokrzywy ze swojego ogródka.
Trudny wybór
W gospodach rolniczych w Południowym Tyrolu każde danie jest wyjątkowe. Gospodarze produkują na miejscu różnorodne składniki, które potem – zgodnie z dawnymi recepturami oraz z nutką nowoczesności – zamieniają w wyjątkowe specjały. Powstają w ten sposób potrawy cenione przez licznych gości i stałych klientów. W naszej galerii przedstawiamy pięć z nich: